Czekoladka Danusia

Produkcja czekoladki Danusia

Produkcję Danusi rozpoczęto ok. 1913 r. w Krakowskiej Fabryce Cukrów i Czekolady należącej do Adama Piaseckiego (obecnie Wawel SA), a jej recepturę opracował sam właściciel.
Specjalnie do jej produkcji A. Piasecki zakupił włoską maszynę, bardzo nowoczesną jak na owe czasy.

Subtelna, delikatna i niezmienna - tak po krótce opisać można ten jeden z najstarszych produktów na polskim rynku czekoladowym.
W cienkiej deserowej tabliczce ukryte jest półpłynne nadzienie o smaku czekoladowo-orzechowym z subtelną nutą alkoholu.

Warto wspomnieć, że na pierwszych opakowaniach, jakie posiadał batonik, widniała podobizna słynnej Danusi. Choć przez ponad sto lat opakowanie na czekoladkę wielokrotnie zmieniano, to zachowane zostały jednak stałe elementy – charakterystyczny biały napis, barwa (niebiesko-granatowa), ornament a przede wszystkim forma i wizerunek kobiety.
Przez lata również kolejne pokolenia pracowników dbały, aby Danusia była niezmiennie pyszna i jedyna w swoim rodzaju.  W roku 1972 przy ul. Wrocławskiej w Krakowie zainstalowano sprowadzone z tej samej włoskiej firmy nowoczesne linie do produkcji czekoladek nadziewanych, w tym Danusi. Przez kolejne długie lata maszyny te otaczane były szczególną troską, a nawet sentymentem: jakże to, przecież tu powstaje... Danusia.

Dziś, pomimo tego, że produkcja nie odbywa się już fabryce w Krakowie, a w podkrakowskich Dobczycach, produkcja Danusi traktowana jest w sposób szczególny. Wszak niezmienność receptur i tradycja zobowiązują, a ocena zawsze pozostaje po stronie Klientów.
Danusia jest z nami od blisko stu lat i pozostaje jedynie spuentować... Danusiu trwaj!