Jak powstają Karmelki

1

Produkcja karmelków to proces, w którym ciągle praca ręczna, pomimo sporego wspomagania maszynami i urządzeniami, ma dominujące znaczenie. To od doświadczenia pracownika w dużej mierze zależy sukces.

A kuchnia przed nami ogromna..

W kuchni karmelarskiej, w urządzeniach zwanych wyparkami,  z cukru, syropu glukozowego i wody gotujemy masę karmelową. Gorącą, specjalnym wózkiem, transportujemy na stół karmelarski, gdzie schładzamy ją do temperatury nieco ponad 80°C.

Jednocześnie w ogromnych misach - melanżerach rozcieramy orzechy z cukrem, kakao, mlekiem i tłuszczem na puszystą masę. Tak powstaje nadzienie orzechowe.

2

Efekty specjalne

Masa karmelowa ma kolor miodu i jest prawie przezroczysta. Do produkcji naszych karmelków Fistaszkowych trzeba ją nieco zmienić. Dodajemy kakao, wanilinę i dużo powietrza. Masa uzyskuje perłowy kolor, staje się gładka i lśniąca. Jest jeszcze bardzo gorąca i to pozwala ją dalej kształtować. 

3

Doświadczenie

W tym miejscu najważniejszym „składnikiem receptury” jest sprawny i doświadczony pracownik. Musi doskonale wiedzieć, jak połączyć masę z nadzieniem, by powstał produkt kruchy, który po nagryzieniu rozsypuje się w ustach na igiełki karmelu zanurzone w kremie orzechowym. 

4

Spotkanie

Teraz na stole karmelarskim pracownicy łączą nadzienie z otoczką z perłowego karmelu i całość wędruje do maszyny formującej. Z niekształtnego ciężkiego rulonu powstaje cienki wąż karmelu z umieszczonym wewnątrz nadzieniem.  Następnie głowica maszyny formującej odciska na tym wężu kształt karmelków tak, by były one jednakowe. Jeszcze są ciepłe i plastyczne. Szybko biegną transporterami pod nadmuchem zimnego powietrza, przechodzą kontrolę jakości i spadają swobodnie do szerokich koszy.

Tu mistrz procesu ponownie sprawdza ich kształt, stopień napełnienia nadzieniem, kruchość i decyduje o przekazaniu karmelków do zawijania.

5

Pakowanie

Karmelki najpierw pakowane są w owijki z folii na tzw. flow-pack a następnie do torebek . Ten proces jest już w pełni automatyczny, prowadzony na nowoczesnych maszynach pakujących.