Sekrety Danusi

Tradycyjnie niezmienna, romantyczna z natury i zawsze w dobrym stylu... DANUSIA

Jaka jest historia tego najstarszego produktu w ofercie Wawelu - Danusi? Jedna z wersji głosi, że w roku 1911 Adam Piasecki, właściciel fabryki czekolady w Krakowie, postanowił wykorzystać ogromną popularność sienkiewiczowskiej dziewczyny – Danusi z powieści „Krzyżacy”, w której kochał się Zbyszko z Bogdańca. Osobiście stworzył recepturę czekoladki nadziewanej masą grylażową i nadał jej imię Danusia.


Jednak Danusia ma inną, bardziej romantyczną historię…

Wydarzyła się ona na początku lat dwudziestych ubiegłego stulecia. Wówczas to Adam Piasecki, znany już w Krakowie właściciel dobrze prosperującej fabryki czekolady, zakochał się bez pamięci w swojej urzekającej urodą pracownicy – Danusi, która najprawdopodobniej pracowała jako zawijaczka karmelków.

Jak mówią firmowe kroniki, chcąc dać pięknej dziewczynie dowód swej miłości, opracował oryginalną recepturę czekoladowego batonika. Oprócz wyjątkowego smaku, odzwierciedlającego nieskończoną siłę uczucia, nadał mu nazwę na cześć swojej ukochanej – Danusia. Na opakowaniu umieścił również  jej portret, czym potwierdził swoje wielkie uczucie...

Miasto huczało od plotek! Każdy chciał spróbować jak smakuje słynna Danusia. Na szczęście nawet najbardziej wymagające podniebienia doceniły jej smak. Nie mogło być inaczej, skoro król czekolady podchodził do batonika z równie wielką miłością jak do dziewczyny, której imię polecił umieścić na obwolucie...

Piasecki nie licząc się z kosztami zakupił nawet włoską linię do produkcji tych batonów. Mijały lata, a kolejne pokolenia pracowników dbały, aby Danusia była zawsze tak samo pyszna.