Ciekawostki ze świata

  • Czekolada Majów byłaby prawdziwym wyzwaniem dla wszystkich pasjonatów podróży, jak i unikalnego smaku. Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę, wzbogaconą o kukurydzę i miód, spożywano na zimno lub na ciepło.

    Czytaj więcej
  • Dla Azteków ziarna kakaowca miały taką samą wartość, co dla Europejczyków złoto czy srebro. Pełniło funkcję waluty jak i przysmaku przeznaczonego wyłącznie dla wyższych warstw społecznych i zasłużonych wojowników.

    Czytaj więcej
  • Nazwa czekolada pochodzi od azteckiego xocalati  - słowa oznaczającego gorzką wodę.

    Czytaj więcej
  • Czekoladę rozsławił kochanek wszechczasów – Casanova, a wtórował mu specjalista od miłosnych perwersji – Markiz de Sade rozpowszechniając pogląd o wspaniałym eliksirze miłosnym z czekolady!

    Czytaj więcej