Kakao z pianką od starożytnych Majów

Czekolada Majów byłaby prawdziwym wyzwaniem dla wszystkich pasjonatów podróży, jak i unikalnego smaku. Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę wzbogaconą o kukurydzę i miód spożywano na zimno lub na ciepło.

Majowie także mieli sposób na czekoladę z pianką. Przelewali płyn z dużej wysokości tak, by otrzymać na powierzchni piankę. Do picia czekolady używano specjalnych naczyń. Miały cylindryczny kształt, a opierały się na trójnożnych podstawkach. Pokrywały je liczne hieroglify.

 

Pierwszym Europejczykiem, który skosztował tego wspaniałego trunku był Krzysztof Kolumb, choć to nie on sprowadził kakao do Europy. Być może mu nie zasmakowało. Uczynił to kilkanaście lat później hiszpański konkwistador Herman Cortez. Okazało się, że kubek pożywnego kakao dawał energię żołnierzom na cały dzień! W 1528 roku przywiózł na stary ląd pierwsze ziarna i przybory niezbędne do przyrządzania czekolady. W 1984 odkryto grobowiec z czarkami, misami, dzbankami do czekolady. Na jednym z naczyń zachował się brązowy osad, który po wykonaniu ekspertyzy badawczej okazał się być czekoladą!