Przepisy

Blok czekoladowy ze śliwkami w czekoladzie

Składniki

  • 50 dag pełnotłustego mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek kakao Wawel
  • 330 g płatków czekoladowych
  • 1 opakowanie (300 g) Śliwek w czekoladzie Wawel
  • 2 łyżki orzechów laskowych

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, kakao i gotujemy aż masło i cukier rozpuszczą się. Lekko studzimy.

Do masy kakaowej wsypujemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie (można mikserem), by nie zostały żadne grudki mleka. Do masy czekoladowej wsypujemy orzechy, śliwki w czekoladzie i pokruszone płatki czekoladowe, wszystko mieszamy.


Formę keksówkę o długości 30cm wykładamy folią spożywczą, przekładamy do niej masę czekoladową, dobrze uciskamy zwilżonymi w wodzie rękami. Blok czekoladowy wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Wyślij własny przepis:
  1. Wyrażam zgodę na wykorzystanie przesłanego przepisu kulinarngo oraz zdjęcia na łamach strony internetowej www.wawel.com.pl.
  2. Oświadczam, że mam prawo publikacji przepisu kulinarnego oraz zdjęcia i ich publikacja nie narusza praw jakichkolwiek osób trzecich.
  3. Ponoszę odpowiedzialność za ewentualne roszczenia osób trzecich odnośnie praw autorskich zamieszczonego przepisu kulinarnego i zdjęcia.
  4. Udzielam firmie Wawel SA bezterminowego prawa publikacji na stronie www.wawel.com.pl zdjęcia i przepisu kulinarnego oraz ich wykorzystanie do celów marketingowych.