Przepisy

Sernik na zimno czekoladowo-kokosowy Tiki-Taki

Składniki

  • 1 opakowanie (430g) czekoladek kokosowo-orzechowych Tiki-Taki Wawel
  • 100 g czekolady mlecznej Wawel
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Jak to zrobić?

  • garnek
  • łyzka
  • ubijaczka

Przygotowanie:

Ponad połowę czekoladek kokosowo-orzechowych Tiki-Taki posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając do nich likier kokosowy.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku.
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem a następnie z roztopionymi czekoladkami.
Śmietanę ubić, dodając do niej rozpuszczoną żelatynę. Masę dodać do sera z czekoladą i wszystko delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej sernik. Na wierzchu sernika ułożyć dookoła pozostałe czekoladki Tiki-Taki.

Sernik wstawić do lodówki na całą noc.
Czekoladę mleczną posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią wierzch sernika przed podaniem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
 

Wyślij własny przepis:
  1. Wyrażam zgodę na wykorzystanie przesłanego przepisu kulinarngo oraz zdjęcia na łamach strony internetowej www.wawel.com.pl.
  2. Oświadczam, że mam prawo publikacji przepisu kulinarnego oraz zdjęcia i ich publikacja nie narusza praw jakichkolwiek osób trzecich.
  3. Ponoszę odpowiedzialność za ewentualne roszczenia osób trzecich odnośnie praw autorskich zamieszczonego przepisu kulinarnego i zdjęcia.
  4. Udzielam firmie Wawel SA bezterminowego prawa publikacji na stronie www.wawel.com.pl zdjęcia i przepisu kulinarnego oraz ich wykorzystanie do celów marketingowych.