Projekt „Dobre Składniki” marki Wawel doceniony w konkursie Sustainability FMCG Award
Pionierski projekt marki Wawel „Dobre Składniki” zdobył główną nagrodę w kategorii Transformacja Łańcucha Dostaw w konkursie Sustainability FMCG Award.
Firma Wawel została uhonorowana kolejną nagrodą. Podczas Konferencji Sustainability Confex 2019 wręczono nagrody przyznane za najlepsze projekty wyłonione w konkursie Sustainability FMCG Award i zrealizowane przez producentów FMCG w latach 2018-2019 w 3 kategoriach: Zrównoważona Produkcja, Innowacyjne Opakowania, Transformacja Łańcucha Dostaw. Wawel otrzymał główną nagrodę w kategorii Transformacja Łańcucha Dostaw. Doceniony został pionierki projekt „Dobre Składniki”, w ramach którego Wawel jako pierwsza firma na polskim rynku usunęła zbędne składniki z receptur wszystkich swoich słodyczy, zachowując przy tym przystępność cenową. W ramach projektu Wawel prowadzi także działania edukacyjne wśród konsumentów, stawia na przejrzystą komunikację i dba o etyczne pozyskiwanie oraz świadome źródło, z których tworzone są produkty marki (wdrożenie certyfikacji UTZ oraz RSPO).
– Nagroda w konkursie Sustainability FMCG Award to kolejne nasze wyróżnienie, z którego jesteśmy niezmiernie dumni. Cieszymy się z sukcesów, bo świadczą one o sile i pozycji marki Wawel. Nasz projekt „Dobre Składniki” to inicjatywa, której realizacji podjęliśmy się przede wszystkim z myślą o wszystkich konsumentach. To także część naszej strategii opierającej się na trzech filarach. Pierwszy to produkcja słodyczy najwyższej jakości przy maksymalnym uproszczeniu receptur, drugi – działalność dobroczynna, trzeci zaś – budowanie społeczności wokół idei dobrego samopoczucia i czynienia dobra – mówi Sylwia Warnecka – CSR Manager Wawel SA, wiceprezes Fundacji „Wawel z Rodziną”.
#
Sustainability FMCG Award to konkurs który został zorganizowany przez firmę European Conferences United. Uroczyste wręczenie nagrody odbyło się 22 października w Warszawie, podczas Konferencji Sustainability Confex 2019 w Hotelu Courtyard by Marriott.