Wawel deklaruje zamiar wycofania jaj z chowu klatkowego
Firma Wawel deklaruje zamiar całościowego wycofania żółtka z jaj z chowu klatkowego i już rozpoczyna zmiany w tym kierunku. Już teraz 10% tego składnika stanowić będzie żółtko z jaj ściółkowych, a docelowo całość surowca ma pochodzić z chowu innego niż klatkowy już w 2025 roku.
Dbałość o jakość i pochodzenie składników słodyczy stanowi podstawowy element długoterminowej strategii marki, wpisanej w nowatorski program Dobre Składniki, w ramach którego Wawel zmienił receptury wszystkich swoich wyrobów dążąc do jak najkrótszej, czystej etykiety.
Docelowe wycofanie żółtka z jaj z chowu klatkowego wpisuje się w strategię naszego rozwoju. – mówi Tadeusz Czarniecki, Dyrektor Marketingu Wawel SA. – Na potwierdzenie tej deklaracji już dziś możemy powiedzieć, że rozpoczęliśmy zmiany w tym kierunku. Jakość i etyka to dla nas istotne aspekty, dlatego będziemy dalej przyglądać się rynkowi i podejmować adekwatne do tych obserwacji decyzje, sukcesywnie zmniejszając udział procentowy żółtka z jaj trójek aż do wykluczenia tego surowca – deklaruje Czarniecki.
W tej chwili już wszystkie wyroby Wawelu pozbawione są zbędnych dodatków, takich jak sztuczne emulgatory, barwniki czy sztuczne aromaty. Firma dba także o jakość i pochodzenie samych surowców, stosując wyłącznie lecytynę z soi bez GMO i naturalne składniki wszędzie tam, gdzie to możliwe.